Clasificarea Calculatoarelor


   Datoritã existentei numãrului mare si diversitãtii criteriilor ce ar trebui luate în considerare, este foarte greu sã se facã o clasificare riguroasã, clarã si completã a sistemelor de calcul.        Sintetizând, se poate considera cã, în general, sistemele de calcul se diferentiazã dupã mãrime, posibilitãti de procesare, pret si vitezã de operare. Se considerã astfel cã existã patru categorii de sisteme de calcul:

   Microcalculatoare sunt calculatoare cunoscute sub denumirea de calculatoare personale (Personal Computer - PC). Acestea au cunoscut cea mai rapidã dezvoltare si diversificare odatã cu aparitia chip-ului (cip) - circuit integrat obtinut prin încapsularea a milioane de tranzistoare într-un învelis ceramic, pe o singurã pastilã de siliciu.   Constructia unui PC se bazeazã pe microprocesor, un cip care contine portiuni din unitatea centrala de prelucrare (UCP). Acesta este considerat "creierul" microcalculatorului.Sunt de remarcat urmãtoare caracteristici ale PC-urilor:*sunt accesibile din punct de vedere al pretului;*au dimensiuni reduse si unele tipuri pot fi portabile;*utilizatorii pot învãta foarte usor operarea acestora;*pot fi folosite în orice domeniu;*lucreazã în retea putând realiza schimburi de date.

   Minicalculatoare au fost create pentru executarea unor functii specializate: aplicatii multi-utilizator,  masini cu control numeric, automatizãri industriale, transmisii de date între sisteme dispersate geografic. Ele sunt calculatoare de dimensiuni medii, compuse din module structurale cu functii precise, sunt usor de instalat si utilizat, se pot conecta la reteaua electricã fãrã restrictii. Au putere si capacitate de stocare mai mare, UCP complex, Sistemul de intrare/iesire foarte dezvoltat în sensul comunicãrii prin retea de periferice în sistem multiutilizator.

   Calculatoarele "mainfraime" constituie o categorie aparte, situatã între supercalculatoare si minicalculatoare, operând cu viteze ridicate si administrând un volum foarte mare de date. Au procesorul foarte complex, volum mare de stocare în DM, S I/O complex, orientat pe gestionare de statii de lucru, permit acces multiutilizator (pot suporta sute si chiar mii de utilizatori simultan). Calculatoarele "mainframe" necesitã instalatii speciale si proceduri de mentinere în functiune, neputând fi cuplate direct la reteaua de înaltã tensiune, de aceea au costuri foarte ridicate. Ele functioneazã, de regulã, fãrã întrerupere, ceea ce presupune accesul controlat la date si un sistem de protectie adecvat. Se utilizeazã în spitale, bãnci, etc.

   Supercalculatoarele sunt cele mai puternice, complexe si scumpe sisteme electronice de calcul, care pot executa peste 1 bilion de instructiuni pe secundã. Au procesorul format dintr-un numãr mare de microprocesoare (de ordinul miilor), sunt proiectate pentru calcul paralel, au costuri si performante foarte ridicate. Sunt utilizate în domenii care necesitã prelucrarea complexã a datelor, cum ar fi: reactoare nucleare, proiectarea aeronavelor, seismologie, meteo, etc. Luând în considerare particularitãtile unui calculator personal (PC), din punct de vedere a mãrimii (fizice sau ca si capacitate de memorare), vitezã de lucru, costuri, utilizãri specifice, se poate spune cã existã mai multe tipuri de calculatoare si anume: Desktop, Tower, Laptop, Palm PC.

*Desktop - calculatorul de tip clasic, la care monitorul este asezat în general pe carcasa unitãtii centrale ce se aflã pe birou.*Tower - acel calculator la care carcasa unitãtii centrale este mai îngustã dar mai înaltã decât la desktop si este asezat lângã monitor sau, de cele mai multe ori, sub masã.*Laptop (notebook) - calculator usor de transportat, construit pentru a fi folosit în afara biroului (de exemplu în tren), având o sursã independentã de alimentare (baterii sau acumulatoare). Au componente usoare si mici, de exemplu afisajul cu cristale lichide, tastaturã si înlocuitor de mouse. Cântãresc numai 3 - 5 kg si sunt cele mai costisitoare (aproximativ pretul a douã PC-uri).*Palm PC (Palmtop, Handhold sau Organizer) - se utilizeazã ca bloc notes, agendã telefonicã, calculator de  buzunar,  calendar,  etc.   Facilitãti:  posibilitatea transferului de date prin PC, recunoasterea scrisului de mânã, accesarea Internet-ului. Datoritã dimensiunilor reduse (cât o palmã), procesarea textelor este destul de dificilã.

Комментариев нет: